Tumbuh Uban Di usia muda? Mungkin Ini Sebabnya

Penampilan rambut kelabu pramatang sebahagian besarnya ditentukan oleh genetik.

Jika anda melihat kebanyakan ahli keluarga yang mempunyai rambut kelabu, ini juga akan berlaku kepada rambut anda.

Sebagai tambahan kepada genetik, berikut adalah beberapa perkara yang menyebabkan kelabu di kepala muncul lebih cepat daripada masa yang sepatutnya.

1. Tahap tekanan tinggi

Satu kajian di New York University pada tahun 2013 yang diterbitkan dalam Perubatan Alam menyatakan bahawa tekanan sebenarnya bisa membuat penipisan sel stem dari pangkal folikel rambut. Ia hanya penyelidikan baru yang diujicobakan pada tikus.

Walaupun tidak banyak penyelidikan telah mengkaji hubungan antara stres dan penampilan rambut kelabu, anda bisa melihat contoh-contoh kes kelabu pada keadaan rambut presiden sebelum dan selepas mengambil jawatan.

2. Penyakit tertentu

Walaupun jarang, dalam beberapa keadaan rambut kelabu boleh dicetuskan dari masalah kesihatan, seperti adanya penyakit tiroid autoimun yang dapat menyerang kulit dan rambut seperti gangguan alopecia atau vitiligo. Jika sel rambut badan anda terganggu, maka rambut kelabu pasti akan tumbuh di kepala anda.

Terdapat kajian yang mengatakan bahawa kerosakan DNA dan adanya penumpukan hidrogen peroksida yang terjadi dalam folikel rambut bertanggungjawab terhadap gangguan pengeluaran melanin. Tanpa melanin, rambut baru yang tumbuh tidak mempunyai pigmen dan rambut muncul kelabu, putih, atau perak.

3. Kekurangan vitamin

Satu lagi faktor yang menyebabkan rambut kelabu anda adalah kekurangan asupan kandungan vitamin B12. Penyerapan vitamin tidak sempurna ini boleh disebabkan oleh anemia yang merosakkan, iaitu pengurangan sel darah merah yang mengakibatkan fungsi usus tidak dapat menyerap nutrien dari makanan. Menurut doktor Astrid Wulan Kusumoastuti, vitamin B12 dapat diperoleh dari beberapa produk haiwan seperti telur, daging, hati, dll.

4. Rokok

Merokok adalah perkara terburuk yang boleh merosakkan kulit dan rambut anda. Penyelidikan menunjukkan bahawa terdapat hubungan antara merokok dan penampilan rambut kelabu pada rambut anda.

Nikotin dan bahan kimia lain yang terkandung dalam rokok ke arteri dan menyumbat aliran oksigen dan nutrien penting ke seluruh tubuh. Oleh itu, kulit tidak digali dengan baik.

Hari ini semakin banyak orang muda yang rambutnya semakin bertambah kelabu. Walau bagaimanapun, sehingga kini rambut kelabu tidak disingkirkan secara kekal jika ia disebabkan oleh keturunan. Oleh itu, dari sekarang anda harus mengelakkan punca rambut kelabu yang telah diterangkan di atas untuk rambut kelabu tidak kelihatan terlalu awal.

Referensi:

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *