Gatal di Selangkangan? mungkin ini penyebabnya

Gatal di celah kelangkang membuat seseorang mahu menggaru. Tetapi menggaru hanya menjadikan keadaan lebih teruk. Untuk mengatasi kegatalan, anda harus mengetahui punca kegatalan. Seperti yang dipetik dari laman Fox News, Sabtu (25/2/2017), pakar kulit dermatologi Joshua Zeichner, pengarah penyelidikan kosmetik dan klinik di Hospital Mount Sinai, Amerika Syarikat mencadangkan, ada beberapa penyebab celah kelangkang menjadi gatal.

Jangkitan kulat

Seperti gatal, terdapat ruam yang muncul walaupun penampilan ruam berbeza-beza bergantung kepada jenis kulat yang menyebabkan gatal-gatal. Sebagai contoh, jika jangkitan kulat, anda mungkin dapat melihat kawasan selaput lembap atau kawasan berkilat pada kulit zakar.

Cendawan yang muncul mungkin tidak banyak tetapi pertumbuhan boleh menyebabkan jangkitan.

Kemunculan kulat cenderung berlaku di tempat lembap yang tidak mendapat banyak cahaya, kata Jason Reichenberg, pengarah dermatologi di University of Texas Austin.

Jadi ia biasanya muncul di sisi pangkal paha, antara alat kelamin dan paha. Infeksi kulat kelihatan kering dan bersisik.

Bagaimana untuk merawatnya, gunakan krim antikulat yang boleh menyerang sel-sel kulat yang menyebabkan jangkitan dan mengekalkan sel-sel kulit yang sihat tanpa kecederaan.

Kerengsaan kulit

Gesekan kulit antara paha dan pangkal paha apabila anda berjalan, boleh mencetuskan jangkitan. Menggosoknya hanya akan menyebabkan keradangan lapisan luar kulit. Ini akan menjadikan kulit merah, ruam seperti luka bakar dan gatal-gatal. Kulit juga boleh bersisik.

Intertrigo

Muncul ruam gatal merah biasanya di kawasan yang mengandungi banyak wap air dari keringat, seperti pangkal paha, di antara lipatan abdomen, di bawah lengan anda, atau di antara jari kaki. Kelembapan boleh merangsang pertumbuhan bakteria dan kulat.

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *